Kezdőlap   2018. április 28. – szombat

2018. április 28. – szombat

NAGYSZÍNPAD:

10.00 h  Az Aranyhal meséje – előadja: Gulyás László vándormuzsikus

 

10.40 h Dinnyés Ágnes és tanítványai: természetes mozgás

11.00 h Betyárvirtus avagy Rózsa Sándor a közönséget ugratja – a Langaléta Garabonciások vásári színháza

12.00 h Heimattönen Kapelle sváb zenekar műsora

13.00 h  A Biatorbágyi Székely Kör gyermekei  néptáncműsora:  Góbèsàgok ès pontozó ès felcsíki tàncok. Vezető: Bodó-Bán Enikő

14.00 h  Boka Boogie koncert

15.30 h  Gabó Acoustique (Jónás Gabriella r&b énekesnő)

17.00 h   Badár Sándor  műsora

17.40h  A mörlenbach-i vadászkürtösök bemutatója a színpad előtt

18.00 h Da Why koncert

19.00 h  A borverseny eredményhirdetése

20.00 h  Kerekes Band koncert

21.45 h  Tűzijáték

22.00 h   Fesztivál-party a PartyDj”s Duóval.  A Party DJ’s duó stílustól és korosztálytól függetlenül az önfeledt szórakoztatás elkötelezettje. Repertoárjukban napjaink slágerei mellett az elektronikus tánczene legjobbjaitól a legnagyobb retro-örökzöldekig minden megtalálható, amire igazán nagyot lehet bulizni.

A SZARVAS-SZOBORNÁL:

10.00-18.00 h Az Ómagyar Hagyományőrzők jurtájánál:

A magyar népvándorlás korának kultúráját idéző kiállítás, ismeretterjesztő beszélgetések a jurtában. Előadások a népvándorlás kori életmódról. Íjászoktatás, íjásztatás, kopja vetés. Nemezelő foglalkozások, népi játszóháza (népi eszközök és szabadtéri játékok). Kézműves foglalkozások: kötözés, fonás és karkötő-készítés. Gyógyító-sarok a jurtában: masszázs, relaxációs kezelés.

11.00-18.00 h Vadmadárfoglalkoztató

Röptetés, bemutatók, foglalkozások, interaktív ismeretterjesztő program a nappali és éjjeli ragadozómadarakról, vadászatukról. A Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság tiszafüredi csoport tagjaival

A PÁRASZÖKŐKÚTNÁL

11.00-18.00 h a Felhőátvonulás – a Felhő csoport fesztivál-meglepetése a szobor körül

NÁDAS ÉTTEREM MÖGÖTT

Dacia Duster Tour 2018.Hazánk egyik közkedvelt crossovere “házhoz jön” a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztiválon, ahol a márka a Duster szinte minden elérhető változatát felvonultatja. Többek között a városra tervezett Urban Explorer, a kishaszon Duster Van, vagy a terepspecialista Exception 4×4 is megtekinthető lesz, sőt a terep változat folyamatos tesztvezetésen ki is probálható a roadshow 2 napja alatt. Várunk minden érdeklődőt Agárdon, április 27-én és 28-án, a Nádas Étterem mögötti parkban. Ugrics és Szabó Kft.

 

CSÓNAK-KIKÖTŐ

11.00-16.00 h Sárkányhajózás a VVSI-vel  – a sárkányhajók minden egész órában indulnak

Mohosz Velencei-tavi évadnyitó horgász- és halászléfőző verseny

Felnőtt és IFI nyílt egyéni horgászversenyek (regisztráció 7:00-tól)

  • Csónakos horgászverseny: az agárdi csónakkikötő melletti nyílt vízszakaszon kerül megrendezésre. Indulni elsősorban saját csónakkal lehet, de igény szerint a kirendeltség is tud korlátozott számban csónakot biztosítani a verseny idejére. Csónakonként 2 fő horgászhat, horgászni egy bottal, egy horoggal (úszós vagy fenekező készséggel) lehet, és egyéni értékelésre kerül sor.
  • Parti horgászverseny: az agárdi szabadstrandon megrendezendő versenyen egy bottal, egy horoggal (úszós vagy fenekező készséggel) lehet horgászni. A versenyre helyet biztosítani csak korlátozott számban, a nevezések sorrendjében tudunk.

Gyermek csapat horgászverseny:

  • A kikötő területén. A verseny lebonyolításának formája a www.mohosz.hu honlapon lesz elérhető.

A rendezvény miatt az agárdi csónakkikötő egész területén és a szabadstrandon, április 29-én 0:00 órától 15:00 óráig horgászati tilalom lesz érvényben, ott csak a versenyen résztvevők horgászhatnak.

Halászléfőző verseny Kategóriák: Halászlé – Egyéb halételek

A verseny egyéni nevezéses (csapat vagy baráti társaság támogatásával), az agárdi Napsugár strand mellett, a vasúti átjáróval szembeni csónakkikötő mentén kerül megrendezésre.

Nevezni előzetesen a kirendeltségen kell a nevezési lap kitöltésével, ill. a nevezési díj befizetésének igazolásával. A nevezők részére a rendezők biztosítják a halat (kb. 4 kg tisztított előhűtött ponty), a tűzifát, valamint egy tűztálca és egy asztal és két pad használatát. A többi kellékről (edények, fűszerek, kenyér, stb.) a versenyzőknek kell gondoskodniuk. A horgászversenyek résztvevőinek lehetőséget biztosítunk halászlékóstolásra, illetve a helyszínen kedvezményesen halászlé-kóstoló jegyek is vásárolhatók. Érdeklődni, jelentkezni a horgászversenyekre és nevezni a főzőversenyre a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségén 2484 Agárd, Pf. 16, Tel: 06-22-700 012, velencei-to@mohosz.hu lehet.

LOVASSZEKÉR-TÚRÁK A DINNYÉSI FOGATUDVARRAL, A CSÓNAK-KIKÖTŐTŐL

Szekértúra a Dinnyési kilátóhoz

indulás: 10.00, érkezés: 11.30;

indulás: 12.00 érkezés: 13.30

indulás: 14.00 érkezés: 15.30

napok: április 28. szombat, április 29. vasárnap, április 30. hétfő

A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza.

Regisztrálni a halvadfeszt@gmail.com elérhetőségen lehet, a fesztivál idején az info-pultban, valamint az indulás helyszínén.

jegyek: 1.000..- Ft/fő, családi jegy: 3.500 Ft/fő (két felnőtt, három gyerekig – max. 14. évesek)

A Velencei tavat megkerülő kerékpárút mentén fedezhetjük fel ezt az érdekes formájú, fából épült kilátót, melynek tetejéről betekintést nyerhetünk a titokzatos vízi világba. A kilátó mellett elhelyezett padoknál letelepedhetünk – de az igazi élmény a kilátó magasában vár bennünket, ahol a sűrű nádas fölé emelkedve, nádtető árnyéka alól nézelődve bepillanthatunk a titokzatos madárvilág életébe. A kilátó mellett található a Savajcz-kereszt, ami egy kiváló tóbíró különös-tragikus vadászbalesetének állít emléket. A történetet elolvashatjuk a helyszínen. A történetet Széchenyi Zsigmond, nagy vadászírónk is elmeséli az Ünnepnapok című írásában.

Szekértúra a Dinnyési Fertőre

indulás: 10.00, érkezés: 12.30;

indulás: 13.00 érkezés: 14.30

indulás: 15.00 érkezés: 17.30

napok: április 28. szombat, április 29. vasárnap, április 30. hétfő

A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza.

Regisztrálni a halvadfeszt@gmail.com elérhetőségen lehet, a fesztivál idején az info-pultban, valamint az indulás helyszínén. jegyek: 2.000.- Ft/fő, családi jegy: 6.000 Ft/fő (két felnőtt, három gyerekig – max. 14. évesek)

Dinnyés, Gárdony városrésze, a Velencei-tó melletti település, elsősorban természetvédelmi értékeiről híres, számtalan látnivalót kínál az erre járóknak. Érdemes felkeresni a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Területet a madárvártával. Megéri a kis kitérőt a dinnyési templomkert, mely a dombtetőn, festői környezetben áll. Innen indul a Madárdal Tanösvény, ami a Dinnyési fertő világát mutatja be egy 16 kilométeres túra keretében

A szekértúra során a Dinnyési Hagyományőrző Központban megtekinthetik a Csipkecsodák c. kiállítást, majd a szomszédos Dinnyési Fertőn rövid gyalogtúra keretében megismerkedhetnek a a terület növény- madárvilágával.

A KATONAI EMLÉKPARK PÁKOZD ÉS NEMZETI EMLÉKHELY PROGRAMJA A FESZTIVÁLON

10.00-18.00 h Apródképző, foglalkoztató sátor az ifjaknak, Raptor lézerharc szimulációs stratégiai kalandjáték, amit kortól, nemtől függetlenül bárki játszhat

NAGY-KULTÚRA – AUTÓBUSZOS TÓKÖRÜLI TÚRA

10.00-15.00 A Posta mögötti parkolóból indul. Autóbuszos kirándulás keretében a Velencei-tó környéke legjelentősebb látnivalóinak megtekintése. A túrát vezeti: Tihanyi Tamás a TDM Gárdony vezetője.

Útvonal: Agárdpuszta (Szent Anna kápolna, Gárdonyi Géza Emlékház, Velencei-tavi Galéria, Gárdonyi rönkvár) – Kápolnásnyék (Vörösmarty Emlékmúzeum), Halász kastély – Sukoró (református templom), – Nadap – szintezési ősjegy, Pákozd (Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely) – Dinnyés – hagyományőrző központ – Agárd, Sarvajz körösztye, kilátó.

Felszállójegyek az információs pultban kaphatók a busz férőhelyeinek megfelelő számban. Ára:  500 Ft/fő áron (tartalmazza az utazást, idegenvezetést, belépést a meglátogatott helyekre). Regisztráció: halvadfeszt@gmail.com

AGÁRDI HAJÓÁLLOMÁS (AGÁRD, TÓPART U. 1.) PROGRAMJAI A FESZTIVÁL VENDÉGEINEK:

Április 27. péntek 17:00  Sétahajókirándulás a Velencei Madárrezervátumba

A Velencei-tavi Hajózási Társaság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közös összefogással 1 órás sétahajó járatot indít a Velencei Madárrezervátumba.

A hajóút során a Duna-Ipoly Nemzeti Park biztosítja a szakszerű idegenvezetést.

Cél: a Velencei-tó védett értékeinek, úszólápos területeinek bemutatása.

Indulási helyszín: az agárdi hajóállomás. Ár: felnőtt 2800 Ft, gyermek (4-18) 2200 Ft. Ajánlott 10 éves kortól. A programon való részvételhez bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken: Simon György 30-2713292 vagy to@velenceitohajozas.hu

A fesztivál többi napján 45 perces sétahajó-járatok Agárdról, a tó nádszigetei közé

Április 28. szombat 11:00 és 15:00

Április 29. vasárnap 11:00 és 15:00

Április 30. hétfő 15:00

Május 1. kedd 15:00

Indulási helyszín: Agárdi Hajóállomás (Agárd, Tópart u. 1.)Részvételi díj: 4 éves korig ingyenes, 4-18 éves korig 800 Ft, nyugdíjas 800 Ft, felnőtt 1200 Ft, családi kedvezmény: 2 szülő esetén a második gyermek díjmentesen utazhat.

DINNYÉSI HALIVADÉKNEVELŐ

10:00 h látogatás a dinnyési halivadéknevelőbe– busz indul a Posta mögötti parkolóból. Bevezetés a halszaporítás rejtelmeibe Szabó Krisztiánnal, ismerkedés a hungarikum-listás halfajunkkal, a dinnyési tükörponty-tyal.

TÓPART – VIDÁMPARK

10.00-24.00 h Vidámpark, vurstli

MADÁRVÁRTA – TÓPART (AGÁRD, CHERNEL I. U. 57.)

A Madárvárta és a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei szervezetének nyílt napja 10.00-17.00 h-ig. A kora reggeli órákban 6.00-10.00 h-ig madárgyűrűzési bemutató.

AZ AGÁRDI PARKERDŐBEN

Meseerdő címe: Süsü, a sárkány
Időpontja: Április 28. szombat 10-12 és 15-16.30
Előzetes regisztráció szükséges (a regisztrációs felület a rendezvény előtt két héttel nyílik meg, a Velencei-tavi Életmód Klub honlapján)

A VELENCEI-TAVI GALÉRIÁBAN

10.00-18.00 h T. Szabó Magda festőművész kiállítása

A DINNYÉSI HAGYOMÁNYŐRZŐ KÖZPONTBAN

10.00-18.00 h Csipkecsodák – csipkekiállítás