Kezdőlap   Junior és profi séf verseny: vadételek

Junior és profi séf verseny: vadételek

Junior séf-verseny- téma: a vadételek. – Országjáró főzőverseny, gasztrokulturális esemény, szakma és közönség találkozása, látványfőzés

Junior és Séf Roadshow egy olyan országjáró főzőverseny sorozat, mely komoly szakmai kihívás elé állítja a versengő szakácsokat, ugyanakkor megnyitja az ajtókat a közönség számára, hogy bepillantást nyerjenek a kulisszatitkokba.

A roadshow keretében a manapság oly sikeres, és a médiából már ismert séf versenyek világát tesszük kézzelfoghatóvá és fizikai valójában elérhetővé a nagyközönség, az átlagember számára. Amit eddig otthon a fotelból néztek nap, mint nap, azt mi megmutatjuk nekik a valóságban. Évente 15-20 elődöntőn mérik össze tudásukat a szakácsok.

Az agárdi rendezvény 2 alkalmas verseny lesz. A Junior kategóriában a szakács tanulók mutathatják meg tudásukat, a séf kategóriában pedig a profik mérkőznek meg egymással. Egy-egy elődöntő győztese a döntőben mutathatja meg tudását. Nem titkolt szándékunk a Junior fordulóval, hogy támogassuk a tanulók szakmai fejlődését és segítsük a munkába állás, álláskeresés rögös útján őket. Az egyes helyszíneken kiemelten támogatjuk a helyi élelmiszereket, termelőket, az adott vidék specialitásait.  A kötelező vadétel készítését kiegészítjük a helyi jellegzetes élelmiszerekkel, alapanyagokkal.

Ezek az alapanyagok kötelező részét képzik a versenykiírásnak. A verseny állomásain egységes faházakban készülnek az ételek. A faházak több oldalról nyithatóak, így tulajdonképpen látványfőzés keretében készülnek az ételek. A verseny kiírásában nagy hangsúlyt kap, hogy a séf látványosan, kommunikatívan, a közönség számára élvezhető módon készítse el versenymunkáját. A látogatók nemcsak végigkövethetik a főzési folyamatot, de a versenyművek elkészülte után, úgynevezett kóstoló jegyekkel végig is kóstolhatják azokat. A versenykiírás szakmai részleteit az olimpiai bajnok séffel, Nótár Lászlóval készítjük el. A versenyeken bemutatkozik, többek között a Magyar Étrend Egyesület, a  „Magyarország Étele” versenyével is.

A neves séfek, és szakmai szervezetek együttműködése komoly garanciát ad arra, hogy a roadshow ne sikkadjon el az amatőr szakácsversenyek szintjén. A többfordulós versenyt egy állandó szakmai zsűri kíséri, azonban állomásonként felkérünk egy szakmabeli kollegát vendég zsűri tagnak. Ő segíti a csapatot , hogy a helyi értékeket, specializációkat, ízvilágot megismertesse a zsűri állandó tagjaival. A versenyek házigazdája/műsorvezetője a médiából ismert szakács személyiség lesz. Ő tulajdonképpen ismertségével és szakmai tudásával mintegy kapocs lesz a séfek szakmai világa és az átlagemberek között. Tudósít, beszélget, nyomon követ, showt csinál.

A verseny sorozatnak társadalomformáló szerepet is szántunk. Nagy hangsúlyt kap a megfelelő hulladék kezelés és törekszünk a műanyag eszközök kerülésére. Látogatóinknak alternatív megoldásokat mutatunk és törekszünk újrahasznosítható eszközöket bevonni.

2019 március 17.-én Szegeden kezdetét vette egy új típusú gasztronómiai verseny, mely körbejárva az Ország nevezetesebb területeit, nagy látogatottságú rendezvényeken, szakiskolai tanulóknak, ill profi szakembereknek nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, megmérettetésre. A verseny egy egész éven át tartó sorozat, így az Ország valamennyi régiójába tartozó szakácsok, pincérek azonos feltételek mellett, tevékenységi területük közelében mutathatják meg tudásukat. A verseny döntője, minden évben egy alkalommal Cegléden kerül megrendezésre, ahol egyszerre, az összes versenyhelyszínen megmértetett csapatok közül a legjobbak jutna. A versenysorozat egy támogatói kezdeményezés, mely kimondottan a szakiskolákat, és a felnövekvő szakemberek támogatását kívánja szolgálni. A versenyeken készült ételeket támogatói jegye megvásárlásával lehet megkóstolni. A támogatói jegyek bevételét a rendezvény szervezői a döntőben nyertes csapat iskolájának ajánlják fel, melyet az iskolák eszközparkjuk fejlesztésére fordíthatnak, így elősegítve a tanulók, lehető legjobb felkészítését.

A verseny:

10:00  A zsűri megnyitja a versenyt, és köszönti a csapatokat.

Bemutatkoznak a csapatok, és a zsűri tagjai. A zsűri köszönti a versenyzőket ( Nótár László Olimpiai és világbajnok séf, Nádas György Színművész, Kocsis Zoltán Séf, Huszár Péter Felszolgáló szakoktató) A versenyzők átveszik az alapanyagokat, elkezdik az előkészületeket.

10:30   A csapatok megkezdhetik a munkálatokat.

A szakácsok hozzá látnak a versenymunkák elkészítéséhez, melyet látványosan a közönség számára élvezhetően kell megvalósítani. A felszolgálók megcsinálják a díszterítéseket, felkészülnek a vendégek fogadására, bemutatják a csapatuk által készített ételt az érdeklődőknek. Közben a zsűri tagjai szakmai felkészültségüket teszteli.

13:00   A versenymunkákat a zsűri elé kell szervírozni.

A zsűri tagjai vagy az adott csapat „konyháján”, vagy az előre elkészített séfasztalnál várják a csapatok munkáit, melyet a felszolgálóknak kell szervírozni, bemutatni, és a szakácsoknak a technikai megvalósítást kell előadniuk.

13:00  A csapatok megkezdhetik a kóstoló adagok felszolgálását a vendégeknek.

Az elkészített versenymunkákból a szakácsok kisebb kóstoló adagokat készítenek, melyet egy normál A La Carte adag tálalásának megfelelően kell kitálalni. A felszolgálók invitálják az érdeklődőket, és felszolgálják a megrendelt ételt, melyet a támogatói kóstolójegy átadásával tehetnek meg a vendégek.

15:30 Eredményhirdetés

A zsűri értékeli az elkészített ételeket nemzetközileg elfogadott zsűrizési szempontok alapján. A zsűri nem csak az ételeket, hanem a munkafolyamatokat, illetve a felszolgálók munkáját, szakmai felkészültségét, kreativitását is figyeli, és a teljes csapatmunka alapján hozza meg döntését.

Az eredményt a verseny házigazdája Nádas György hirdeti ki, az eredmények alapján a zsűri elnöke Nótár László átadja az elismeréseket, és a meghívót a 2019-es döntőre.

Támogatói kóstoló jegy ára: 690 Ft