Kezdőlap   Május 4. szombat

Május 4. szombat

2019. MÁJUS 4. SZOMBAT

  NAGYSZÍNPAD
10:00 A Négy Muskétás Akrobatikus Rock and Roll Sporttánc Egyesület agárdi csoportjának műsora
11:00 Dobrossy Family Magic Show. A Dobrossy bűvész család  interaktív bűvészműsora.
12:00 Szóljon hát a magyarnóta! az European Operett dalos, táncos látványos műsora
13.00 Hagyományaink: a dinnyési Iglice népdalkör, az agárdi Gilice és Gerlice gyermeknéptánccsoport, és a zichyújfalui gyermek-néptánccsoport műsora
14.00 Szóljon a boogie! A Boka Boogie Band műsora
15.30 Majsai Gábor és a Fehérvár Big Band – Tom Jones projekt
17.15 A django-pop nagykövetei a színpadon: Pankastic koncert
18.30 Hampel Katalin divatbemutato – közrműködik Sáfár Monika Jászai Mari-díjas színművész
20.00 Margaret Island koncert
21.45 Tűzijáték
22.15 Coco loco csípőstekerős trópusi karneválzene
  KISSZÍNPAD (Agárdenen)
19.00 Időutazó
20.30 Rock On

Nagyszínpad mellett „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő stand:

Az Agrármarketing Centrum szakemberek segítségével látványkonyha keretében bemutatják a különféle halfajták feldolgozásának és elkészítésének módjait. Eközben pedig a profik által készített halas különlegességek kóstoltatásával, a különféle ízvilágú halfajták és receptek sokaságával ismertetik meg a látogatókat. A busa és harcsa falatok után, amur és pisztráng, szombaton harcsa és süllő, ponty és busa ételek kerülnek a terítékre. 2023-ig tartó halfogyasztást ösztönző kampány az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Irányító Hatósága és az Agrármarketing Centrum közreműködésével valósul meg.

A „Kapj rá!” kampányról:
Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. 

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

Fesztiválközpont, Szarvas-szobor:

10.00-16.00 h    Junior séf-verseny- téma: a vadételek. – Országjáró főzőverseny, gasztrokulturális esemény, szakma és közönség találkozása, látványfőzés

2019 március 17.-én Szegeden kezdetét vette egy új típusú gasztronómiai verseny, mely körbejárva az Ország nevezetesebb területeit, nagy látogatottságú rendezvényeken, szakiskolai tanulóknak, ill profi szakembereknek nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, megmérettetésre. A verseny egy egész éven át tartó sorozat, így az Ország valamennyi régiójába tartozó szakácsok, pincérek azonos feltételek mellett, tevékenységi területük közelében mutathatják meg tudásukat. A verseny döntője, minden évben egy alkalommal Cegléden kerül megrendezésre, ahol egyszerre, az összes versenyhelyszínen megmértetett csapatok közül a legjobbak jutna. A versenysorozat egy támogatói kezdeményezés, mely kimondottan a szakiskolákat, és a felnövekvő szakemberek támogatását kívánja szolgálni. A versenyeken készült ételeket támogatói jegye megvásárlásával lehet megkóstolni. A támogatói jegyek bevételét a rendezvény szervezői a döntőben nyertes csapat iskolájának ajánlják fel, melyet az iskolák eszközparkjuk fejlesztésére fordíthatnak, így elősegítve a tanulók, lehető legjobb felkészítését.

A verseny:

10:00  A zsűri megnyitja a versenyt, és köszönti a csapatokat.

Bemutatkoznak a csapatok, és a zsűri tagjai. A zsűri köszönti a versenyzőket ( Nótár László Olimpiai és világbajnok séf, Nádas György Színművész, Kocsis Zoltán Séf, Huszár Péter Felszolgáló szakoktató) A versenyzők átveszik az alapanyagokat, elkezdik az előkészületeket.

10:30  A csapatok megkezdhetik a munkálatokat.

A szakácsok hozzá látnak a versenymunkák elkészítéséhez, melyet látványosan a közönség számára élvezhetően kell megvalósítani. A felszolgálók megcsinálják a díszterítéseket, felkészülnek a vendégek fogadására, bemutatják a csapatuk által készített ételt az érdeklődőknek. Közben a zsűri tagjai szakmai felkészültségüket teszteli.

13:00   A versenymunkákat a zsűri elé kell szervírozni.

A zsűri tagjai vagy az adott csapat „konyháján”, vagy az előre elkészített séfasztalnál várják a csapatok munkáit, melyet a felszolgálóknak kell szervírozni, bemutatni, és a szakácsoknak a technikai megvalósítást kell előadniuk.

13:00  A csapatok megkezdhetik a kóstoló adagok felszolgálását a vendégeknek.

Az elkészített versenymunkákból a szakácsok kisebb kóstoló adagokat készítenek, melyet egy normál A La Carte adag tálalásának megfelelően kell kitálalni. A felszolgálók invitálják az érdeklődőket, és felszolgálják a megrendelt ételt, melyet a támogatói kóstolójegy átadásával tehetnek meg a vendégek.

15:30 Eredményhirdetés

A zsűri értékeli az elkészített ételeket nemzetközileg elfogadott zsűrizési szempontok alapján. A zsűri nem csak az ételeket, hanem a munkafolyamatokat, illetve a felszolgálók munkáját, szakmai felkészültségét, kreativitását is figyeli, és a teljes csapatmunka alapján hozza meg döntését.

Az eredményt a verseny házigazdája Nádas György hirdeti ki, az eredmények alapján a zsűri elnöke Nótár László átadja az elismeréseket, és a meghívót a 2019-es döntőre.

Támogatói kóstoló jegy ára: 690 Ft

11.00-16.00 h Kulturpajta (riportok, beszélgetések, vetített képek). Házigazda: Bokányi Zsolt rádiós riporter

11.00 Mikor hívjunk mentőt? Beszélgetés mentősökkel

12.00 Híres Velencei-tavi vadászatok a két világháború között és az azt megelőző időkben

13.00 Helytörténeti érdekességek a Gárdonyi Építész és Mérnök Körrel – vetített képes program

14.00 Női borászok, Velencei-tó körüli pincészetek borairól – Házigazda: Fáncsi Viktória, aki Csóbor Lindával (Csóbor pincészet) és Böröczki Beával (Nyakas pincészet) beszélget

15.00 A Csodakút tanulócsoport Velencei-tó bemutatkozik

10.00-18.00 Babajátszótér és pelenkázó sátor

A játszótér részei: „Hangok-konyhája” :ahol a főzőcskézésen túl az edények, gombócok, fűszerek, tojások mind, mind hangot adnak ki. Dobok- dobban a szív, dobbant a láb és minden gyerekben lakó ritmusok kelnek életre a doboknál. „Festő játék”- Gyalogutak vezetnek a kisasztalig, ahol ecsetek, láthatatlan festék és építőkockák várják a szorgalmas gyerek és apuka kezeket. Autópálya –ez egy furcsa görbe-körbe autópálya, sok kis autóval. Babahintáztató- Kicsi kosárhinta rongybabával. Egyéb játékok: építőjáték cellux gurigákból, pörgettyűk fatálcán, célbadobó zoknik, babzsákok. A babasátor részei: – Hempergő – párnák és gyerekkönyvek várják a kicsiket – mobil pelenkázó és egy szoptatós gyékényfotel.

Fesztiválközpontból indított túrák:

10.00-15.00 h Nagy-kultúra – autóbuszos tókörüli túra

A Posta mögötti parkolóból indul. Autóbuszos kirándulás keretében a Velencei-tó környéke legjelentősebb látnivalóinak megtekintése. A kirándulást vezeti: Varga-Molnár Anna, a Gárdonyi Általános Iskola pedagógusa

Útvonal: Agárdpuszta (Szent Anna kápolna, Gárdonyi Géza Emlékház, Velencei-tavi Galéria, Gárdonyi rönkvár) – Kápolnásnyék (Halász Kastély), –, Pákozd (Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely, Miska huszár szobra) – Dinnyés – Várpark és skanzen, Hagyományőrző központ.

Felszállójegyek az információs pultban kaphatók a busz férőhelyeinek megfelelő számban. Ára:  1000 Ft/fő áron (tartalmazza az utazást, idegenvezetést, belépést a meglátogatott helyekre). Regisztráció: halvadfeszt@gmail.com

10:00 h Látogatás a Dinnyési Halivadéknevelőbe

Bevezetés a halszaporítás rejtelmeibe Szabó Krisztiánnal, a halivadéknevelő vezetőjével. Ismerkedés a Hungarikum – listás halfajunkkal a dinnyési tükrösponttyal.

Tópart, szabadpart szakasz

10.00-24.00 h Vidámpark, körhinta, vurstli

Tópart, Csónak-kitötő:

Velencei-tavi Évadnyitó Horgász- és Halászléfőző Verseny – A Magyar Országos Horgász Szövetség hagyományos Velencei-tavi évadnyitó rendezvénye az agárdi Napsugár strand mellett, a vasúti átjáróval szembeni csónakkikötő mentén

Felnőtt és IFI nyílt egyéni horgászversenyek (regisztráció 8:00-tól)

Csónakos horgászverseny: az agárdi csónakkikötő melletti nyílt vízszakaszon kerül megrendezésre. Indulni elsősorban saját csónakkal lehet, de igény szerint a kirendeltség is tud korlátozott számban csónakot biztosítani a verseny idejére. Csónakonként 2 fő horgászhat, horgászni egy bottal, egy horoggal (úszós vagy fenekező készséggel) lehet, és egyéni értékelésre kerül sor.

Parti horgászverseny: az agárdi szabad-strandon megrendezendő versenyen egy bottal, egy horoggal (úszós vagy fenekező készséggel) lehet horgászni. A versenyre helyet biztosítani csak korlátozott számban, a nevezések sorrendjében tudunk.

Gyermek horgászverseny:

A kikötő területén. A verseny lebonyolításának formája a MOHOSZ honlapján és a facebook/mohoszvelenceito oldalon lesz elérhető. A horgászversenyekre a nevezési ingyenes! A rendezvény miatt az agárdi csónakkikötő egész területén és a  szabad-strandon, 2019. május 4-én 0:00 órától 15:00 óráig horgászati tilalom lesz érvényben, ott csak a versenyen résztvevők horgászhatnak.

Halászléfőző verseny Kategóriák: Halászlé – Egyéb halételek

A verseny egyéni nevezéses (csapat vagy baráti társaság támogatásával), az agárdi Napsugár strand mellett, a vasúti átjáróval szembeni csónakkikötő mentén kerül megrendezésre. Nevezni előzetesen a kirendeltségen kell a nevezési lap kitöltésével, ill. a nevezési díj befizetésének igazolásával. Nevezési díj: 7.500 Ft.

A nevezők részére a rendezők biztosítják a halat (kb. 4 kg élő ponty), a tűzifát, valamint egy tűztálca és egy asztal és két pad használatát. A többi kellékről (edények, fűszerek, kenyér, stb.) a versenyzőknek kell gondoskodniuk. Nevezési határidő: 2019. május 2. (csütörtök). Regisztráció, főzőhelyek elfoglalása 8:00-tól. A horgászversenyek résztvevőinek lehetőséget biztosítunk halászlékóstolásra.

Kontakt: MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltsége MOHOSZ Agárdi Horgásztanya Cím: H-2484 Agárd, Tópart, Pf. 16. (Chernel u.) Telefon: 06-22-700-018 , 700-012, 700-020

10.00-16.00 h Lovasszekér-túra a  Dinnyési Fogatudvarral

Szekértúra a Dinnyési kilátóhoz

indulás: 10.00, érkezés: 11.30; indulás: 14.00 érkezés: 15.30  A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza. Regisztrálni a zsoltujfalusi79@gmail.com vagy telefonon a 06 20 / 541 29 88 elérhetőségen lehet, egyéb információ a fenti elérhetőségeken. Jegyek: Felnőtt: 1.300.- Ft/fő, Gyerek: 700 Ft / fő, Családi jegy: 4.300 Ft/fő (két felnőtt, három gyerekig – max. 14. évesek)

A Velencei tavat megkerülő kerékpárút mentén fedezhetjük fel ezt az érdekes formájú, fából épült kilátót, melynek tetejéről betekintést nyerhetünk a titokzatos vízi világba. A kilátó mellett elhelyezett padoknál letelepedhetünk – de az igazi élmény a kilátó magasában vár bennünket, ahol a sűrű nádas fölé emelkedve, nádtető árnyéka alól nézelődve bepillanthatunk a titokzatos madárvilág életébe. A kilátó mellett található a Savajcz-kereszt, ami egy kiváló tóbíró különös-tragikus vadászbalesetének állít emléket. A történetet elolvashatjuk a helyszínen. A történetet Széchenyi Zsigmond, nagy vadászírónk is elmeséli az Ünnepnapok című írásában.

Szekér-túra Agárd utcáin, Varsa utca, tó utca, üdülök útja

Időpontok: minden egész órában – 10:00 – től 16:00 ig

Jegyek Felnőtt: 700ft . Gyermek: 400ft  14 év alatti . Családi: 2500ft ” 2 felnőtt 3 gyerek 14 év alatti. Túra ideje 20-25 perc kb. A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza. Regisztrálni a zsoltujfalusi79@gmail.com vagy telefonon a 06 20 / 541 29 88 elérhetőségen lehet,. egyéb információ a fenti elérhetőségeken. Egyéb információ: zsoltujfalusi79@gmail.com vagy 0620/541-29-88

Szekér-túra a Dinnyési kilátóhoz (a túra ideje másfél óra)

Szekér-túra Agárd utcáin , Varsa utca, tó utca, üdülök útja (a túra ideje 20-25 per). Kontakt: Újfalusi Zsolt

11.00-16-00h Sárkányhajózás a Dragon SE sportolóival fesztiválvendégek részére

A hajók minden egész órában indulnak.

Tópart, Csónak-kitötő, kerékpárút mellett, a vasúti aluljáró tó felőli oldalánál:

9.00 h VII. Fesztivál-Futóverseny Czéczei János szervezésében

Rendező:  Gárdony Város Önkormányzata. Versenycél: Hagyományteremtés, az egészséges életmód, a rendszeres sportolás, ezen belül a futás népszerűsítése . Verseny Fővédnöke: Tóth István Gárdony Város Polgármestere „Versenyközpont”,rajt-cél. Rajt: 9 óra. Táv:  4 km. Útvonal : Indulás Gárdony felé, végig a parton, az új kerékpárúton, 2 km-nél fordító, vissza a  célba . Nevezés és rajtszám átvétel: nevezési díj nincs, regisztrálni és rajtszámot felvenni 8 órától lehet a „verseny-központban”. Korhatár: nincs. Korcsoportok:   0-10 év, 11-14 év, 15-20 év, 21-35 év, 36-50 év, 50 felett. Díjazás: Minden korcsoport 1-3 helyezettje (lány és fiú) emlékérmet kap. Időmérés a versenybírák segítségével. Célba érkezéskor az időeredményeket bemondjuk, de rögzítésre nem kerülnek!! Eredményhirdetés: valamennyi résztvevő beérkezése után. A versenyen a KRESZ szabályinak betartása kötelező! A szervezők fenntartják maguknak a jogot szükség esetén a versenykiírás módosítására. A versenyen mindenki a saját felelősségére vehet részt! Legyél Te is részese rendezvényünknek Versenyzőként, vagy akár Nézőként!  Szeretettel várunk!

Agárd – hajóállomás

10:00 Másfél órás szakvezetett sétahajózás a Madárrezervátumba (a szakvezetésről a Duna-Ipoly Nemzeti Park gondoskodik)

14:30 Egy  órás sétahajózás az agárdi hajóállomásról indulva, oda is érkezve
17:30 Egy órás sétahajózás az agárdi hajóállomásról indulva, oda is érkezve

A Velencei-tavi hajózási társaság a fenti hajóutakat megelőző órákban ingyenes belépést biztosít a fesztivál vendégeinek!

A konkrét időpontok: 9-10, 13:30-14:30, 16:30-17:30

A hajóút során a Duna – Ipoly Nemzeti Park Biztosítja a szakszerű idegenvezetést. Céljuk a Velencei – tó védett értékeinek, úszólápos területeinek bemutatása.

A programon való részvételhez bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken: Simon György: 06 30 / 271 32 92 – to@velenceitohajozas.hu

Chernel István Madárvárta (Agárd, Chernel I. u. 57.)

6.00-10.00 h Madárgyűrűzési bemutató

10.00-17.00 h A Madárvárta és a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei szervezetének nyílt napja

Agárdi Közösségi Ház (Agárd, Márvány u. 27.)

10.00-16.00 h    Anyák napja kicsit másképp Nusser Bogival

Egy anyáknak célzott program előadásokkal és aktív programokkal a fesztiválközponttól 150 méterre (katolikus templom melletti sétányon megközelíthető kellemes sétával a helyszín). Sminkelési tanácsadás, masszázs, környezetbarát háztartás kialakítása, torna illetve az előadások: az anyaság mint egy archetípus, stílustanácsadás:kinek milyen szín áll jól, egészséges táplálkozásról.

10.00-16.00 h     Anyák napja kicsit másképp Nusser Bogival – Egészségfejlesztő nap

Egy anyáknak célzott program előadásokkal és aktív programokkal a fesztiválközponttól 150 méterre (katolikus templom melletti sétányon megközelíthető kellemes sétával a helyszín).  Az egészség a teljes testi, lelki és szellemi jólét állapota. A rendezvény azoknak az édesanyáknak szól, akik harmóniára, teljességre és kiegyensúlyozottságra törekszenek a mindennapjaik során. Gyere el és töltődj fel testben és lélekben.

Előadások

10:30 Energikus reggeli – testi-lelki fitness – Előadó: Nusser Boglárka Egészségfejlesztő sportedző

12:30 Anya vagyOK – Erőforrásfejlesztő interaktív workshop – Előadó: Saller Szilvia Személyiségfejlesztő Coach

14:30 Kívül-belül vonzó – avagy a Stílus és az Önbizalom kapcsolata – Előadó: Pap Edina Style Coach

Programok: Sminkelési tanácsadás, masszázs, asztrológiai elemzés, lakberendezési tanácsadás, fizikai állapotmérés, stílus tanácsadás, egészségügyi mérések

10.00-16.00 h Népviseletek Kapuvártól Székelyföldig – kiállítás

Velencei-tavi Galéria (Agárd, Sigray u. 1.)

10.00-18.00 h Szalvétakiállítás – Gagarintól a Beatlesen át – szalvéták az 50-es évektől napjainkig

Gárdonyi Géza Emlékház (Agárd, Sigray u. 3.)

10.00-18.00 h Gárdonyi Géza élete, munkássága, művei – tárlatvezetések, múzeumlátogatás

Gárdonyi rönkvár (Agárd, Sigray u. 1.)

10-18.00 h A várkapitány végigkalauzolja a látogatókat a váron, a kazamatarendszeren, és a látogatók bepillantást nyerhetnek a várvédő vitézek életébe! Vitézi próba és játékos feladatok a kertben.