Kezdőlap   Május 5. vasárnap

Május 5. vasárnap

2019. MÁJUS 5. VASÁRNAP

  NAGYSZÍNPAD
10:00

 

10.30

A Golden Tiger’s Kung-fu Club Sifu Kovács László vezetésével bemutatja a Chen Tai-chi stilus  néhány pusztakezes és fegyveres gyakorlatát, köztük a legyezőt is.

A 4M Dance Company akrobatikus rock and roll bemutatója

11:00 Mátyás király bolondos bolondja. A Maszk Bábszínház előadása
12:00 Népszerű operettek, filmzenék, magyarnóták Buch Tibor és Horváth Elemér Emi előadásában
13.00 A swing klasszikusai az Optional Jazz Quartet előadásában
14.30 A blues klasszikusai – Mr. G. Blues Band és Behán Eszter koncert
16.00 Fourtissimo Jazzy Afternoon
18.00 Csík zenekar koncert
20.00 Óriások és Törpék fesztiválzáró koncert

Fesztiválközpont, Szarvas-szobor:

10.00-18.00 h Egészségpajta

A Velencei-tavi Egészségfejlesztési Iroda csatlakozott a XII. VELENCEI-TAVI HAL-, VAD-, BOR- ÉS PÁLINKAFESZTIVÁL rendezvényéhez.  Az Egészségfejlesztési iroda a következő szolgáltatásokat nyújtja:

1.Mérések végzése az érdeklődők számára: vérnyomás- és  haskörfogat mérés, BMI meghatározás, szív- és érrendszeri teszt (SCORE), 2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése (FINDRISK kérdőív), Fagerström-féle nikotinteszt

2. Táplálkozási tanácsok dietetikus segítségével

3. Helyes mozgásformák gyógytornász bevonásával

4. EFI szolgáltatások bemutatása

11.00-16.00 h Kulturpajta

(riportok, beszélgetések).Házigazda: Bokányi Zsolt rádios szerkesztő-riporter

11.00 A thai chi egészségmegtartó hatásai – beszélgetés sifu Kovács Lászlóval, a Golden Tiger’s Kung Fu Iskola alapító és vezető mesterével

12.00 Háztartási zöldülés – hulladékmentes háztartások –. Pólószatyor, vászonzsák és viaszkendő: összetett szavak egy még összetettebb problémára; a háztartási hulladékmentesítés első alapdarabjairól, a tó környéki #zöldebbenvállalkozom projektről és a helyi zero waste törekvésekről beszélgetünk Virág Krisztivel, egy helyi blogger-anyuval, a Mum Goes Green írójával.

13.00 Addiktológia, serdülőkrízis – változó világ, változó anyagok

14.00 Szavukban szülőföldük, otthonuk – a megye híres íroi, költői,  a  Fejér megyei Irodalmi Emlékfal Agárdon. Vendég: Dr. Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész

15.00 Az agárdi Heaven’s drummers interaktív ütős-dobos programja.

16.00 Pajtazárás.

10.00-18.00 BringART Játszóház (2-12 éves korig)

Hét bicikli alkatrészeit hasznosítottuk újra, kicsit másként és újragondolva izgalmas játékokká alakultak át. A játszóház részei: 

VERSENYPÁLYA – Egyszerre két gyerek/ felnőtt tud tekerni egy-egy állványra szerelt kerékpáron. A nagy hajtás még izgalmasabb, hiszen a kicsi bábukat magunk mozgatják a versenypályán.

FUT-A- TÁJ – Pici bicikli megy hegyen, völgyön, vízparton és városokon át. Ennél az izgalmas játéknál a bicikliző játékos mozgatja a nagy kereken keresztül az egész világot.

CSENGAgép – A meghajtás itt nem csak kattog, hanem csilingel és zenél is, sőt egyszerre több muzsikus igazi koncertet is előadhat, csak a forgatás sebességétől és ütemtől függenek a hangok.

BRINGAHINTA– Ez a szerkezet bizony pörög és forog, hóemberek elégedetten körhintáznak

LABDAPUMPA– Igazi varázslat, mindez biciklipumpával működtetve. Ajánlott a fáradt lábúaknak, hiszen itt a karizmukra és az ügyességre lesz szükség, hogy a labdák a helyükre kerüljenek.

CSÖRGŐ-KERÉK, és a KICSIK BRINGÁJA egészíti ki a játékpályát.

Tópart, szabadpart szakasz

10.00-24.00 h    Vidámpark, körhinta, vurstli

Tópart, Csónak-kitötő:

10.00-16.00 h Kenutúrák Huszár Péterrel (VVSI)

Az agárdi csónakkikötőnél szeretettel várja a kenuzni vágyókat Huszár Péter és csapata. 7 személyes túrakenukkal lesz lehetőség megkerülni a Cserepes – szigetet. Minden egész órában indulnak a túrák, 10:00 – 16:00 óra között.

09.00-13.00 h Vadételfőző verseny

Előzetes jelentkezés alapján 5 kg szarvas vagy vaddisznóhúst biztosítunk a főzéshez (ennek ára előreláthatóan 8000 Ft lesz). Hozott, ellenőrizetlen vadból nem lehet ételt készíteni. A főzéshez szükséges fát, alátétet, vasat és sörpad-garnitúrát biztosítunk. Nevezési díj: 1500 Ft. Minden egyéb kelléket a résztvevők hozzanak magukkal Jelentkezés a 06 30 936 5336. Regisztráció: halvadfeszt@gmail.com

Értékelés: A fesztivál vendégei egyenként maximum 3 kóstoló jegyet vásárolhatnak 400 Ft/fő/db áron. A jegy mellé kisméretű műanyag edény is kapnak. A megkívánt főztökből kis adag kóstolót kérhetnek, ez-egy jegy ellenében. A főzők kötelesek eleget tenni a kérésnek. A főzőversenyt az a csapat nyeri, amelyik értékeléskor a legtöbb kóstolójegyet mutatja be. Az első helyezett csapatnak a főzés nevezési díját visszatérítjük, és 3 palack bort kap. A második és a harmadik helyezett csapat 3-3 palack bort kap a helyi borászok legjobbjai közül. A főzőcsapatok a kapott kóstolójegyeket 300 Ft-os áron visszaválthatják a szervezőnél.

10.00-16.00 h Lovasszekér-túra a  Dinnyési Fogatudvarral

Szekértúra a Dinnyési kilátóhoz

indulás: 10.00, érkezés: 11.30; indulás: 14.00 érkezés: 15.30  A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza.

Regisztrálni a zsoltujfalusi79@gmail.com vagy telefonon a 06 20 / 541 29 88 elérhetőségen lehet, egyéb információ a fenti elérhetőségeken.

Jegyek: Felnőtt: 1.300.- Ft/fő, Gyerek: 700 Ft / fő, Családi jegy: 4.300 Ft/fő (két felnőtt, három gyerekig – max. 14. évesek)

A Velencei tavat megkerülő kerékpárút mentén fedezhetjük fel ezt az érdekes formájú, fából épült kilátót, melynek tetejéről betekintést nyerhetünk a titokzatos vízi világba. A kilátó mellett elhelyezett padoknál letelepedhetünk – de az igazi élmény a kilátó magasában vár bennünket, ahol a sűrű nádas fölé emelkedve, nádtető árnyéka alól nézelődve bepillanthatunk a titokzatos madárvilág életébe. A kilátó mellett található a Savajcz-kereszt, ami egy kiváló tóbíró különös-tragikus vadászbalesetének állít emléket. A történetet elolvashatjuk a helyszínen. A történetet Széchenyi Zsigmond, nagy vadászírónk is elmeséli az Ünnepnapok című írásában.

Szekér-túra Agárd utcáin, Varsa utca, tó utca, üdülök útja

Időpontok: minden egész órában – 10:00 – től 16:00 ig Jegyek Felnőtt: 700ft . Gyermek: 400 Ft  14 év alatti . Családi: 2500ft ” 2 felnőtt 3 gyerek 14 év alatti. Túra ideje 20-25 perc kb. A fogatok az agárdi csónakkikötőtől indulnak és ide érkeznek vissza.

Bővebb informácio és regisztrácio a zsoltujfalusi79@gmail.com vagy telefonon a 06 20 / 541 29 88 elérhetőségen lehet,. egyéb információ a fenti elérhetőségeken.

Agárd – hajóállomás

14:30    Egy  órás sétahajózás az agárdi hajóállomásról indulva, oda is érkezve

14:30     Egy  órás sétahajózás az agárdi hajóállomásról indulva, oda is érkezve

A Velencei-tavi hajózási társaság a fenti hajóutakat megelőző órákban ingyenes belépést biztosít a fesztivál vendégeinek az Akváriumházba! A konkrét időpont: 13:30-14:30. A hajóút során a Duna – Ipoly Nemzeti Park Biztosítja a szakszerű idegenvezetést. Céljuk a Velencei – tó védett értékeinek, úszólápos területeinek bemutatása.

A programon való részvételhez bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken: Simon György: 06 30 / 271 32 92 – to@velenceitohajozas.hu

1 órás sétahajózás ára: 4 éves korig ingyenes. Gyermek (4-18) és Nyugdíjas: 1200 Ft Felnőtt: 1600 Ft. Jelképes (fogyatékkal élők és kísérőjük jogosultságot igazoló okmány alapján): 400 Ft. Családi kedvezmény: két szülő esetén a második gyermek díjmentesen utazhat. 1,5 órás szakvezetett sétahajózás a Madárrezervátumba ára: 4 éves korig ingyenes. Gyermek (4-18): 2200 Ft Felnőtt/nyugdíjas: 2800 Ft

Chernel István Madárvárta (Agárd, Chernel I. u. 57.)

6.00-10.00 h       Madárgyűrűzési bemutató

10.00-17.00h       A Madárvárta és a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei szervezetének nyílt napja

Velencei-tavi Galéria (Agárd, Sigray u. 1.)

10.00-18.00 h  Szalvétakiállítás Jung Ágnes gyűjteményéből

Gárdonyi rönkvár (Agárd, Sigray u 1.)

10-18.00 h A várkapitány végigkalauzolja a látogatókat a váron, a kazamatarendszeren, és a látogatók bepillantást nyerhetnek a várvédő vitézek életébe! Vitézi próba és kémképző .

Vitézi próba  1. Kincses térkép (betűkereső a várban, kicsiknek képekkel) 2. Petrencés rúd/kétkezes kard tartása (patkókkal) 3. Jelződobok ellenőrzése a kazamatában 4. Tüzes karika dobása 5. Várépítés, ágyúzás 6. Tüzes labda dobása 7. Futár feladat (várfal felmérése lovon, őrség a templom toronyból, őrjárat a várfalon)

A kémképző  1. Keresztrejtvény 2. Láncos golyók keresése a kazamatában 3. Osonás az akadálypályán (kialakítandó madzagból és csengőkből a gyilokjáró alatt) 4. Az őr ártalmatlanítása (láncos golyó dobása) 5. Titkosírás megfejtése (rovás) 6. Futár feladat (szöveg megjegyzése és továbbadása) 7. Akasztott török (lógó golyót az oszlop tetején lévő kosárba ütni)

Kirakodóvásár és portékás vásár a fesztivál minden napján. Kiemelt gasztro-kiállítóink: Agárdi Pálinkafőzde és a régió pálinkafőzdéi: Táci Pálinka, Csalló pálinka, Michelberger Pálinka, Nobilis Pálinka, a Velencei-tó körüli borászatok: Csóbor Pincészet (Agárd), L. Simon Borászat (Agárd), Nagy Gábor borászat (Pázmánd), Dancsó Gábor pincészet (Kápolnásnyék), Bella Pince Sukoró, Köllő Zsolt (Pázmánd),  Vabrik pince (Kajászó), Nyakas Pincészet (Tök), Csordás – Nagy Pince (Pákozd)

Díszvendég az Aranyponty Zrt.  A fesztivált Gárdony Város Önkormányzata rendezi. Fővédnök: Tóth István, polgármester.

Főszervező: Ocsenás Katalin (06 30 847-6088). Vásárszervezés: TDM Gárdony – Tihanyi Tamás és Tulics Katalin.

Együttműködő partner: TDM Gárdony. Média-támogatónk: Vörösmarty Rádió. A fesztivál honlapja: www.velenceitofeszt.hu. Helyszín: Agárd, városközpont (Nádas étterem előtti és mögötti tér, Agárd, szabad part szakasz). A fesztivál ingyenes. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk

Támogatók: Gárdony Város Önkormányzata, Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ, TDM Gárdony, Velencei-tavi Vízi Sport Iskola, Dragon SE, MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltsége, Dinnyési Halivadéknevelő  – Fehérvár Médiacentrum, velenceito.info – Turisztikai élmény és információs portál

sajto: Ocsenás Katalin főszervező (06 30 847 6088), katiocsenas@gmail.com