Kezdőlap   Progamok a fesztiváközpontban

Progamok a fesztiváközpontban

2019. május 4. szombat

Nagyszínpad mellett „Kapj rá!” halfogyasztást népszerűsítő stand:

Az Agrármarketing Centrum az Aranyponty Zrt. szakemberei segítségével látványkonyha keretében bemutatják a különféle halfajták feldolgozásának és elkészítésének módjait. Eközben pedig a profik által készített halas különlegességek kóstoltatásával, a különféle ízvilágú halfajták és receptek sokaságával ismertetik meg a látogatókat. 2023-ig tartó halfogyasztást ösztönző kampány az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság, mint a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Irányító Hatósága és az Agrármarketing Centrum közreműködésével valósul meg.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.

Fesztiválközpont, Szarvas-szobor:

11.00-16.00 h     Kulturpajta Pódiumbeszélgetések. Házigazda Bokányi Zsolt rádiós szerkesztő-riporter (Vörösmarty rádió)

11.00 Mikor hívjunk mentőt? Újraélesztési protokoll, elsősegély-technikák – beszélgetés és bemutató az Ambucar Mentőszolgálat mentőstisztjével és Dr. Kardos Beáta vezető gyógyszerésszel (Zafír Gyógyszertár, Agárd)

12.00 Üst-füst. Beszélgetés a pálinkáról Demeter Attilával

13.00 h Helytörténeti beszélgetések a Gárdonyi Építész és Mérnök Körrel  (A GÉM tagjai: Csordás Lajos, Gecséné Tar Imola, Szabo  Zsolt, Marczell Kolos)

14.00 Borászok a Velencei-tó körüli pincészetek borairól – Házigazda: Fáncsi Viktória Csóbor Lindával (Csóbor pincészet) és Köllő Zsolttal (Köllő pincészet) beszélget

15.00 Bemutatkozik a Csodakút Velencei-tó tanulócsoport Velencei-tó. Vendégek a tanítónénik.

10.00-18.00        Babajátszótér és pelenkázó sátor

A játszótér részei: „Hangok-konyhája” :ahol a főzőcskézésen túl az edények, gombócok, fűszerek, tojások mind, mind hangot adnak ki. Dobok- dobban a szív, dobbant a láb és minden gyerekben lakó ritmusok kelnek életre a doboknál. „Festő játék”- Gyalogutak vezetnek a kisasztalig, ahol ecsetek, láthatatlan festék és építőkockák várják a szorgalmas gyerek és apuka kezeket. Autópálya –ez egy furcsa görbe-körbe autópálya, sok kis autóval. Babahintáztató- Kicsi kosárhinta rongybabával. Egyéb játékok: építőjáték cellux gurigákból, pörgettyűk fatálcán, célbadobó zoknik, babzsákok. A babasátor részei: – Hempergő – párnák és gyerekkönyvek várják a kicsiket – mobil pelenkázó és egy szoptatós gyékényfotel.

Fesztiválközpontból indított túrák:

10.00-15.00 h    Nagy-kultúra – autóbuszos tókörüli túra

A Posta mögötti parkolóból indul. Autóbuszos kirándulás keretében a Velencei-tó környéke legjelentősebb látnivalóinak megtekintése. A kirándulást vezeti: Varga-Molnár Anna, a Gárdonyi Általános Iskola pedagógusa

Útvonal: Agárdpuszta (Szent Anna kápolna, Gárdonyi Géza Emlékház, Velencei-tavi Galéria, Gárdonyi rönkvár) – Kápolnásnyék (Halász Kastély), –, Pákozd (Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely, Miska huszár szobra) – Dinnyés – Várpark és skanzen, Hagyományőrző központ.

Felszállójegyek az információs pultban kaphatók a busz férőhelyeinek megfelelő számban. Ára:  1000 Ft/fő áron (tartalmazza az utazást, idegenvezetést, belépést a meglátogatott helyekre). Regisztráció: halvadfeszt@gmail.com

10:00 h Látogatás a Dinnyési Halivadéknevelőben

Bevezetés a halszaporítás rejtelmeibe Szabó Krisztiánnal, a halivadéknevelő vezetőjével. Ismerkedés a Hungarikum – listás halfajunkkal a dinnyési tükrösponttyal.

2019. május 5. vasárnap

Fesztiválközpont, Szarvas-szobor:

10.00-18.00 h Egészségpajta

A Velencei-tavi Egészségfejlesztési Iroda csatlakozott a XII. VELENCEI-TAVI HAL-, VAD-, BOR- ÉS PÁLINKAFESZTIVÁL rendezvényéhez. Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2019. május 5-én (vasárnap) 10 és 18 óra között a „Pajtába”  (Fesztiválközpont, Szarvas-szobor). Az Egészségfejlesztési iroda a következő szolgáltatásokat nyújtja:

1.Mérések végzése az érdeklődők számára: vérnyomás- és  haskörfogat mérés, BMI meghatározás, szív- és érrendszeri teszt (SCORE), 2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérése (FINDRISK kérdőív), Fagerström-féle nikotinteszt

2. Táplálkozási tanácsok dietetikus segítségével

3. Helyes mozgásformák gyógytornász bevonásával

4. EFI szolgáltatások bemutatása

11.00-16.00 h     Kulturpajta  (Pódiumbeszélgetések. Házigazda Bokányi Zsolt rádiós szerkesztő-riporter )

11.00 A thai chi egészségmegtartó hatásai – beszélgetés sifu Kovács Lászlóval, a Golden Tiger’s Kung Fu Iskola alapító és vezető mesterével

12.00 Háztartási zöldülés – hulladékmentes háztartások –. Pólószatyor, vászonzsák és viaszkendő: összetett szavak egy még összetettebb problémára; a háztartási hulladékmentesítés első alapdarabjairól, a tó környéki #zöldebbenvállalkozom projektről és a helyi zero waste törekvésekről beszélgetünk Virág Krisztivel, egy helyi blogger-anyuval, a Mum Goes Green írójával.

13.00 Addiktológia, serdülőkrízis – változó világ, változó anyagok

14.00 Szavukban szülőföldük, otthonuk – a megye irodalmi emlékfala Agárdon. Vendég: Dr. Bakonyi István József Attila-díjas irodalomtörténész

15.00 Az agárdi Heaven’s drummers interaktív ütős-dobos programja.

16.00 Pajtazárás a dobosokkal

10.00-18.00        BringART Játszóház (2-12 éves korig)

Hét bicikli alkatrészeit hasznosítottuk újra, kicsit másként és újragondolva izgalmas játékokká alakultak át. A játszóház részei: 

Versenypálya – Egyszerre két gyerek/ felnőtt tud tekerni egy-egy állványra szerelt kerékpáron. A nagy hajtás még izgalmasabb, hiszen a kicsi bábukat magunk mozgatják a versenypályán.

Fut-A- Táj – Pici bicikli megy hegyen, völgyön, vízparton és városokon át. Ennél az izgalmas játéknál a bicikliző játékos mozgatja a nagy kereken keresztül az egész világot.

CsengaGép – A meghajtás itt nem csak kattog, hanem csilingel és zenél is, sőt egyszerre több muzsikus igazi koncertet is előadhat, csak a forgatás sebességétől és ütemtől függenek a hangok.

Bringahinta– Ez a szerkezet bizony pörög és forog, hóemberek elégedetten körhintáznak

Labdapumpa– Igazi varázslat, mindez biciklipumpával működtetve. Ajánlott a fáradt lábúaknak, hiszen itt a karizmukra és az ügyességre lesz szükség, hogy a labdák a helyükre kerüljenek.

Csörgő-Kerék, és a Kicsik Bringája egészíti ki a játékpályát.