2023. április 30. (vasárnap)

Nagyszínpad

10:00 Kocsis Rozi: Farkasbarkas és Rókakoma az Aranyszamár Bábszínház
11:00 MissCsiPop Dance junior
11:25 MissCsipop dance senior
12:00 Mörlenbach-i vadászkürtösök
12:30 Imaginard Band
14:00 Húzzad Csak Kivilágos Virradatig – Buch Tibor (ének), Horváth Emi (hegedű) és Horváth Péter(zongora) operettműsora
16:00 The Bits Beatles Emlékzenekar
18:00 Singh Viki és a Velencei-tó All Stars (Singh Viki-ének, Romhányi Áron -zongora, Jász András-szax, Oláh Anti-Dob, Farsang Gergő -bass, Horváth Márk- gitár )
20:00 Super Starsky
22:00 ANIMAL CANNIBALS

Fesztiválközpont, Szarvas szobornál

10.00-18.00 Játékliget:
Bazsarózsa népi játékpark (fa körhinta, játékpark, skanzen, 13.00 parasztolimpia)

08.00-13.00 Halfőző verseny
Előzetes jelentkezés alapján min. 5 kg élőhalat (ponty) biztosítunk a főzéshez (ennek ára előreláthatóan 2.000 Ft/kg lesz). Ellenőrzött, saját előkészített halat is felhasználhatnak a résztvevők. A főzéshez szükséges fát, alátétet, vasat és sörpad-garnitúrát biztosítunk. Nevezési díj: 1.500 Ft. Minden egyéb kelléket a résztvevők hozzanak magukka Jelentkezés a 06/30-936-53-36. Regisztráció: titkarsag@gardony.hu e-mail címen 2023. április 27-ig.

Értékelés: A fesztivál vendégei egyenként maximum 3 kóstoló jegyet vásárolhatnak 700 Ft/fő/db áron. A jegy mellé kisméretű műanyag edény is kapnak. A megkívánt főztökből kis adag kóstolót kérhetnek, egy-egy jegy ellenében. A főzők kötelesek eleget tenni a kérésnek. A főzőversenyt az a csapat nyeri, amelyik értékeléskor a legtöbb kóstolójegyet mutatja be. Az első helyezett csapatnak a főzés nevezési díját visszatérítjük, és 3 palack bort kap. A második és a harmadik helyezett csapat 3-3 palack bort kap a helyi borászok legjobbjai közül. A főzőcsapatok a kapott kóstolójegyeket 600 Ft-os áron visszaválthatják a szervezőnél.

Népművészeti forgatag szombaton és vasárnap az M-ART-tal!

Ezeken a napokon a népművészet különféle ágaiba nyerhetnek bepillantást a látogatók, s a különféle programokon keresztül többféle módon irányítjuk a figyelmet erre a területre.

Mesterségkóstoló – Több népművészeti egyesület részvételével a workshopok során az érdeklődők magunk is kipróbálhatják ügyességüket, alkothatnak szakavatott mesterek, segítők irányításával. Bemutatkozó mesterek, műhelyek többek közt fafaragó, bőrműves, mézeskalácsos, kosárfonó, gyékény- és csuhékészítő, szövő, bútorfestő, tojásdíszítő, nemezműves, sípkészítő, fazekas, kovács. A program során alkalom nyílik beszélgetésekre, a mesterségek/mesterek által használt alapanyagokról, eszközökről, technikákról és az alkotásokról. A népi kézművesség különféle területeiről érkező mesterek nemcsak a portékáikat árulják, hanem tárgyaik elkészítésének fortélyaiba is bepillantást engednek. Fontos cél, hogy a régi, már-már elfeledett kézműves mesterségekkel minél többen megismerkedhessenek.

Tárgysimogató – régi korok edényeinek, eszközeinek kézbe vehető tárlata (M-ART)

Ezen a különleges tárlaton kézbe lehetett venni pl. szőtteseket, kannákat, tálakat, különféle konyhai eszközöket, melyeket ma már csak múzeumokban, tájházakban láthatunk. Szeretnénk interaktív módon megismertetni a fiatalabb generációt ezekkel a tárgyi emlékekkel.

Hangszersimogó és bemutató (Varró János)

Az előadó minden hangszert az ismertetése után meg is szólaltat.. A bemutató során kézbe lehet venni, kipróbálni a különféle népi hangszereket. Itt is fő cél volt, hogy aktív részvétellel ismerjék meg a különféle hangszereket, s a látogatók kedvet kapjanak a zenetanuláshoz.

MintaKINCStár játéksziget (Sevella Zsuzsanna és a M-ART)

Ezen a programon különféle fejlesztő játékokon keresztülismerhetik meg magyar motívumkincset a résztvevők. Találkozhatnak többek közt hímzés, fafaragás, mézeskalács ütőfa mintákkal. Játszhatnak különféle nehézségű memória játékokkal, beillesztős – elrejtős feladatokkal, megoldhattak különféle rajtvényeket, kirakózhattak.

„Ruhapróba” – (Szilvási-Grund Helga, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület) A „Ruhapróba” során a résztvevő családok belebújhatnak különféle viseletekbe, s így visszacsöppenhettek a múltba. Cél bemutatni a különféle tájegységek különböző ruhadarabjait, a rájuk jellemző díszítési módokkal együtt.

Örömzene – Barátok Zenekar és Varró János

Így tedd rá! népi játékok – kicsiknek a foglalkozásvezető segítségével sokféle mondókát, a hozzájuk kapcsolódó mozgásos játékot tanulhatnak meg a gyerekek.

13.00 Parasztolimpia a Bazsarózsa játékpark játékmesterével főzőcsapatoknak és más
jelentkező csapatoknak

11.00-16.00 Kulturpajta Tárnok Ákossal

A Kákics zenekar és a Los Andinos zenekar alapító tagja, népzenész, zenekarvezető és vendégei – minden egész órában kezdődik beszélgetés.

11:00-11:45 Varró János népzenész

Kenuzott, dzsúdózott, kajakozott, de kacérkodott a képzőművészettel is. Aztán végül a zenélés a népzene tanítása lett a hivatása. A több mint négy évtized alatt, hat zenekar alapítása fűződik a nevéhez. citerazenekarok, régi zene együttesek, délszláv zenekar, népi együttes. A kenuzós, dzsúdózós emberből, hogy hogyan lett a Népművészet Ifjú Mestere, az kiderül a beszélgetésből, ahol még néhány hangszer hangját is megismerhetjük.

12:00-12:45 Rangel István katonai hagyományőrző

Első világháborús katonai hagyományőrző. Már gyerekkorom óta érdekelt a történelem! 10 évesen lehetőségem volt részt venni egy családi ismerős révén a bodajki halomsírok régészeti feltárásán, amely meghatározó volt számomra. Így felnőttként barátaimmal, kutatótársaimmal többször sikerült Olaszországba látogatni, ahol a megismerhettem ami általunk csak Doberdó fennsíknak ismert területet!

Nem mondom, hogy úgy éreztem, jó lenne átélni a helyzetüket, de jó lenne közelebbről megismerni azokat érzésekkel amit a katonák ott átéltek. Milyen érzés lehet egy posztó ruhát hordani, milyen lehet azokban a ruhákban felszerelésekben a mindennapokat megélni, és hogy miért volt kötelező a bajusz viselése a seregben az első világháború idején azt, már Rangel Istvántól tudhatjuk meg.

13:00-13:45 Tárnok Ákos népzenész és geofizikus andoki népzenei gyűjtőtársa

Az idén 40 éves Los Andinos zenekar első gyűjtőútja Ecaudorban. Tárnok Ákos zenekarvezető és Ocsenás Péter geofizikus közös múltidéző, visszatekintő beszélgetése az első andoki utakról

14:00-14:45 Úri passzió. Arató Antal és Májer Tamás Két könyv és két barátság története

Arató Antal (1942), a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár címzetes igazgatója a közelmúltban két nagyszerű könyv kiadásában is főszerepet vállalt. Maga szerkesztette meg kiváló atyai jóbarátja, Perei Zoltán (1913-1992) grafikusművész életműalbumát. A „fametszetekben utazó” Perei művészetét a kritikusok a magyar kultúra kincsének tartják. Ismerjék meg!

Az Úri passzió című másik új kötet – mely a Vesszőparipa Kiadó gondozásában jelent meg – szerzője Majer Tamás (1986) újságíró, szerkesztő, aki az elmúlt években kötött atyai barátságot Arató Antallal. „Lenyűgöztek Tóni izgalmas, derűs élettörténetei, ezért döntöttem úgy, minden megteszek azért, hogy egy intjerúregényben rögzítsem ezeket az anekdotákat. Most pedig együtt nyújtjuk át azokat az olvasóközönségnek” – mondta el egy helyütt a szerző. A kötetek kedvezményes áron megvásárolhatók a beszélgetés után.

15:00-15:45 Németh István népzenegyűjtő

A Zenetudományi Intézet hangarchívumának nyugalmazott gazdája. Népzenegyűjtő, aki olyan népzenekutatókkal járta a vidékeket, mint Kallós Zoltán, Olsvai Imre, Sárosi Bálint, Martin György, valamint Pesovár Ferenc, akinek köszönhetjük, hogy megmentette Fejér megye népzenéjét és néptáncát. Természetesen ez nem a teljes lista, de ezt már majd Németh István elmondja.

Gárdonyi rönkvár

10.00-18.00 Gárdonyi meseszövés Bakos Magdolna várkapitánnyal

Velencei-tavi Galéria

10.00-18.00 Felemás – Sprok Antal szobrászművész és Nemesi Attila ötvösművész kiállítása

Tóparton

Vidámpark

Mini vidámpark, kirakodóvásár és portékás vásár a fesztivál minden napján. Kiemelt gasztro-kiállítóink: Agárdi Pálinkafőzde, Csalló pálinka. Velencei-tó körüli borászatok: Csóbor Pincészet (Agárd), Nagy Gábor borászat (Pázmánd), Dancsó Gábor pincészet (Kápolnásnyék), Köllő Zsolt (Pázmánd), Csordás – Nagy Pince (Pákozd)

A fesztivált Gárdony Város Önkormányzata rendezi. Kitelepüléssel kapcsolatos ügyintézés: halvadfeszt@gmail.com. A fesztivál honlapja: www.velenceitofeszt.hu.
Helyszín: Agárd, városközpont (Balatoni u. 60.).

A fesztivál ingyenes. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.