2023. május 1. (hétfő)

Nagyszínpad

10:00 Kormos István- Szántó Viktória. Vackor
Bájos, tanulságos mese a piszén pisze kölyökmackóról, az Aranyszamár bábszínház paravános kesztyűs bábos és élőjátékos előadása
11:00 Pók Melinda és a Nefelejcs tánciskola
11:30 Leslie Davidson Acoustic
13:00 On Beat (A székesfehérvári Gorsium Szakgimnázium zenei tagozatos diákjai – művészeti vezető Kiss G László)
14:30 Mr G Blues Band
16:00 Táncutca 7. Boka Boogie Band utcabál
18:00 Gucza Partyzans fesztiválzáró party
19:00 Érkezik a Kongattack – finálé

Fesztiválközpont, Szarvas szobornál

10.00-18.00 Játékliget:
Nagyotmondó nagyot lépő -Háry kalandjáték tér az Aranyszamár Bábszínházzal
Interaktív dramatikus játék
– Háry János történetei képmutogatókon elmesélve, – Gombócdobálda kicsiknek és nagyobbacskáknak – Óriás pántlika fonójáték, – Örzsekugli – Napóleon megfutamítása/ óriás puzzle/ – torta és muffin libikóka

08.00-13.00 Vadételfőző verseny
Előzetes jelentkezés alapján min. 5 kg szarvashúst biztosítunk a főzéshez (ennek ára előreláthatóan 2.700 Ft/kg lesz). Hozott, ellenőrizetlen vadból nem lehet ételt készíteni. A főzéshez szükséges fát, alátétet, vasat és sörpad-garnitúrát biztosítunk. Nevezési díj: 1.500 Ft. Minden egyéb kelléket a résztvevők hozzanak magukkal. Jelentkezés a 06/30-936-53-36. Regisztráció: titkarsag@gardony.hu e-mail címen 2023. április 18-ig.

Értékelés: A fesztivál vendégei egyenként maximum 3 kóstoló jegyet vásárolhatnak 800 Ft/fő/db áron. A jegy mellé kisméretű műanyag edény is kapnak. A megkívánt főztökből kis adag kóstolót kérhetnek, egy-egy jegy ellenében. A főzők kötelesek eleget tenni a kérésnek. A főzőversenyt az a csapat nyeri, amelyik értékeléskor a legtöbb kóstolójegyet mutatja be. Az első helyezett csapatnak a főzés nevezési díját visszatérítjük, és 3 palack bort kap. A második és a harmadik helyezett csapat 3-3 palack bort kap a helyi borászok legjobbjai közül. A főzőcsapatok a kapott kóstolójegyeket 700 Ft-os áron visszaválthatják a szervezőnél.

11.00-16.00 Kulturpajta Tárnok Ákossal

A Kákics zenekar és a Los Andinos zenekar alapító tagja, népzenész, zenekarvezető és vendégei – minden egész órában kezdődik beszélgetés.

11:00-11:45 Oláh László, a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely szakmai igazgatója

Oláh Lászlótól nyugállományú alezredestől a Katonai Emlékpark Pákozd-Nemzeti Emlékhely szakmai igazgatójától megtudhatjuk, hogy hogyan és milyen célból alapították az emlékparkot. Az emlékhely olyan helyen fekszik, amelynek a kilátópontjáról körülnézve, 175 évvel ezelőtt, a pákozdi csata szemtanúi lehettünk volna.

Járt Jellasics bán a mai Emlékpark területén? Megkérdezhetjük Oláh Lászlótól!

12:00-12:45 Dr. Banizs Károly kandidált fizikus, lepkegyűjtő

Fizikus, a fizika tudományok kandidátusa, aki az alumínium kutatásában egy tudományos laboratórium vezetőjeként tevékenykedett. Elkötelezett lokálpatrióta és természetvédő. Húsz évig volt Székesfehérváron önkormányzati képviselő, ahol a környezetvédelmi bizottságot, mint elnök igazgatta. De a beszélgetésben a fő hangsúlyt a természetvédelem és a lepkegyűjtés kapja, amelyből megtudhatjuk, hogy a rovarok között miért nincsenek éjjeli pillangók.

13:00-13:45 Kripcsi Szabó József pityke és díszgomb gyűjtő

Kripcsi-Szabó József pityke és díszgomb kollekciója az egyik legrangosabb általunk ismert magángyűjtemény. Közel fél évszázada kezdte el a gyűjtést, emellett pedig hagyományőrzőként is nagyon aktív, a Fehérvári huszárok csapattagja.

Több mindent gyűjt: régi iratok, levelek, illusztris személyek aláírásával, ruhák, ruhákhoz tartozó ékszerek, gombok (nemesi, polgári, népi), de numizmatikai tárgyak is szép számmal erősítik a gyűjteményét. De mi az a boglár, és miért lett az a szólásunk, hogy „legomboltak róla” valamennyit, azt Kripcsi Szabó József nagyon is jól tudja.

14:00-14:45 Bencze Tamás, az I. András király lovagrend nagymestere

1522 óta nemesi ranggal rendelkezik anyai és apai ágon a családja, de az anyai ági, Zsinkó nagyapának a családjában minden elsőszülött fiú tüzér volt az 1500-es évektől napjainkig. Ilyen családi háttérrel előbb régi fegyverek készítésébe fogott, már több mint négy évtizede, amihez aztán kapcsolódott a katonai hagyományőrzés. A beszélgetés alatt megnézhetjük a katonai viseletet, de, hogy hogyan harcoltak a kora középkorban I. András idejében, és hány láncszem van egy sodronyingen arra a nagymester tudja a választ.

15:00-15:45 Perényi László késkészítő (kiálllítással egybekötve)

Perényi László késkészítő, eredeti szakmáját tekintve közművelődési szakember. Komolyabban 5 éve foglalkozik egyedi, kézzel készült, fix kések készítésével. A pengékhez szénacélt, damaszkolt, kovácsolt acélt használ, a markolatokhoz különleges hazai és egzotikus fafajtákat. A késekhez tartozó bőrtokokat szintén saját kezűleg állítja elő főként marhabőrből, de itt is találkozhatunk érdekesebb anyagokkal, mint például hal- és hüllőbőrrel.

Aztán hogy késkészítés közben milyen fától kapott allergiás kiütést, az már László története!

Gárdonyi rönkvár

10.00-18.00 Gárdonyi meseszövés Bakos Magdolna várkapitánnyal

Velencei-tavi Galéria

10.00-18.00 Felemás – Sprok Antal szobrászművész és Nemesi Attila ötvösművész kiállítása

Tóparton

Vidámpark

Tópart, Chernel-szobornál, kerékpárút mellett, a vasúti aluljáró tó felőli oldalánál

9.00 IX. Fesztivál-Futóverseny

Rendező: Gárdony Város Önkormányzata.
Versenycél: Hagyományteremtés, az egészséges életmód, a rendszeres sportolás, ezen belül a futás népszerűsítése .
Verseny Fővédnöke: Tóth István Gárdony Város Polgármestere „Versenyközpont”,rajt-cél. Rajt: 9 óra. Táv: 4 km.

Útvonal : Indulás Gárdony felé, végig a parton, a kerékpárúton, 2 km-nél fordító, vissza a célba . Nevezés és rajtszám átvétel: nevezési díj nincs, regisztrálni és rajtszámot felvenni 8 órától lehet a „verseny-központban”.

Korhatár: nincs.

Korcsoportok: 0-10 év, 11-14 év, 15-20 év, 21-35 év, 36-50 év, 50 felett.

Díjazás: Minden korcsoport 1-3 helyezettje (lány és fiú) emlékérmet kap. Időmérés a versenybírák segítségével. Célba érkezéskor az időeredményeket bemondjuk, de rögzítésre nem kerülnek!!

Eredményhirdetés: valamennyi résztvevő beérkezése után. A versenyen a KRESZ szabályinak betartása kötelező! A szervezők fenntartják maguknak a jogot szükség esetén a versenykiírás módosítására. A versenyen mindenki a saját felelősségére vehet részt!

Legyél Te is részese rendezvényünknek Versenyzőként, vagy akár Nézőként! Szeretettel várunk!

Tópart, félszigeten

10.00 Májusfa-állítás
8.00-12.00 Gyermekhorgász-verseny a Mohosz Velencei-tavi Kirendeltsége és Tóth
István polgármester, a fesztivál fővédnöke szervezésében. Regisztráció: titkarsag@gardony.hu

MOHOSZ Gyermek Horgászverseny a Velencei-tavon

2023. május 1. napjának délelőttjén szeretettel várjuk azokat a gyermekeket, akik a horgászat iránt érdeklődnek, kipróbálnák, vagy már a horgászat szerelmeseivé is válva szeretnének részt venni egy közös kis barátságos versengésen.

A horgászverseny a 15. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál keretében kerül sor az agárdi tóparton, a Popstrand mellett kialakított kis szigeten, a part felé néző oldalon (a vasúti átjáróval és a Nádas étteremmel egy vonalban).

Akinek már van horgászfelszerelése, azzal tud horgászni, de akinek még nem lenne, az se csüggedjen, mert tudunk kölcsönadni. A horgászathoz szükséges etetőanyagot és csalit ugyancsak biztosítunk az előzetesen jelentkezőknek.

A versenyre a 15 évnél fiatalabb gyermekhorgászok jelentkezését tudjuk fogadni e-mailben a mohoszkirendeltseg@gmail.com címre küldve.

Előzetes jelentkezési határidő: 2023. április 29. Helyszíni nevezésre a szabad helyek függvényében lesz lehetőség. A részvétel ingyenes.

A levélben a részvételi szándék mellett a nevező nevét, születési idejét, és ha van, akkor a horgászregisztrációs azonosító számát kell elküldeni, valamint megadni azt, hogy van-e érvényes állami horgászjegye, illetve a Velencei-tóra érvényes területi jegye.
Azt is meg kell írni, hogy saját vagy kölcsön felszereléssel szeretne horgászni.
A versenyen egy darab úszós horgászfelszereléssel szabad horgászni.

A verseny programja:
8:00-tól Regisztráció
8:40 – 9:00 Felkészülés a versenyre
Horgász készségek szerelése, ereszték beállításánál, illetve a verseny indításáig csali nem lehet még a horgon!
9:00 Horgászverseny indítása
11:00 Horgászverseny vége, mérlegelés
Horgászat befejezése, készséget ki kell venni a vízből!
Mérlegelés: A fogott zsákmányt csak a mérlegelők odaérkezésekor kell a vízből kivenni.
11:30 Eredményhirdetés
10:00-16:00 Majális sportnap
ügyességi játékok, sportos vetélkedők. Felhívás hamarosan.

Mini vidámpark, kirakodóvásár és portékás vásár a fesztivál minden napján. Kiemelt gasztro-kiállítóink: Agárdi Pálinkafőzde, Csalló pálinka, Velencei-tó körüli borászatok: Csóbor Pincészet (Agárd), Nagy Gábor borászat (Pázmánd), Dancsó Gábor pincészet (Kápolnásnyék), Köllő Zsolt (Pázmánd), Csordás – Nagy Pince (Pákozd)

A fesztivált Gárdony Város Önkormányzata rendezi. Kitelepüléssel kapcsolatos ügyintézés: halvadfeszt@gmail.com. A fesztivál honlapja: www.velenceitofeszt.hu.
Helyszín: Agárd, városközpont (Balatoni u. 60.).

A fesztivál ingyenes. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.